Zdrowie i szczęście

niedziela, 17 stycznia 2016

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Bez laktozy, bez glutenu. Wegańska

Pasta

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 10 suszonych pomidorów
  • pół szklanki nasion słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • olej lniany
  • sól
  • bazylia
  • nasiona chia
  • pół szklanki świeżej natki pietruszki
  • 100 ml przegotowanej wody

Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją ugotowałam do miękkości, ok. 40 min.
Słonecznik zalałam wrzątkiem, aby napęczniał. Czosnek obrałam i umyłam pietruszkę.
Do naczynia przełożyłam ciecierzycę, dodałam słonecznik, pietruszkę, czosnek, nasiona chia, oliwę z oliwek i suszonych pomidorów, olej lniany, przyprawy, zioła oraz wodę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. I pasta gotowa, smaczna i zdrowa :)





0 komentarze:

Prześlij komentarz