Składniki:
- mieszanka sałat/rukola
- pół dyni
- 1 pomarańcza
- pół szklanki żurawiny
- pół szklanki orzechów nerkowca
- oliwa z oliwek
- agawa
- sól
Pomarańczę obrałam i pokroiłam w kostkę.
Dynię obrałam, usunęłam pestki i pokroiłam na małe kawałki. Następnie przełożyłam do miski, dodałam oliwę z oliwek, wymieszałam i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem. Blachę z dynią wstawiłam do piekarnika na 20 min, temp. 180°C.
Dynię obrałam, usunęłam pestki i pokroiłam na małe kawałki. Następnie przełożyłam do miski, dodałam oliwę z oliwek, wymieszałam i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem. Blachę z dynią wstawiłam do piekarnika na 20 min, temp. 180°C.
Sos:
Oliwę wymieszałam z agawą. Moje proporcje to: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki agawy.
Do mieszanki sałat dodałam niewielką ilość soli. Następnie dodałam upieczoną dynię, żurawinę, pomarańczę i orzechy nerkowca. Całość polałam sosem.
Do mieszanki sałat dodałam niewielką ilość soli. Następnie dodałam upieczoną dynię, żurawinę, pomarańczę i orzechy nerkowca. Całość polałam sosem.
to jest sałatka idealnie stworzona dla mnie!
OdpowiedzUsuń