Tortownica 26 cm
Składniki:
Spód ciasta:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
- 1 łyżeczka sody BIO
- 1,5 szklanki mleka ryżowego
- pół szklanki oleju roślinnego
- słód: ksylitol/cukier kokosowy
Rabarbar + ksylitol
Kruszonka:
- pół szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki mąki kokosowej
- 4-5 łyżek oleju słonecznikowego
- słód: ksylitol/agawa
Rabarbar
Rabarbar obrałam i pokroiłam w kostkę. Następnie przełożyłam do garnka, dodałam odrobinę wody i ksylitol, a następnie dusiłam pod przykryciem, do miękkości.
Kruszonka:
Do miski wsypałam mąki, dodałam ksylitol, agawę i olej. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera.
Kruszonka:
Do miski wsypałam mąki, dodałam ksylitol, agawę i olej. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera.
Spód ciasta:
Do miski wsypałam mąki, dodałam proszek, sodę, olej, mleko, ksylitol i cukier kokosowy. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać mleka. Jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki. Ciasto przelałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika na 10 min., temp. 180°C.
Po 10-ciu minutach wyjęłam spód z piekarnika, dodałam uduszony rabarbar oraz kruszonkę. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika na 40 minut., temp 180 °C.
Mój piekarnik nie ma dodatkowej funkcji wypiekania tylko od dołu, ani od góry, nie ma tez termoobiegu. Aby kruszonka się nie przypaliła, na wierzch ciasta można położyć kawałek folii aluminiowej.
genialne ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńświetne ciacho! to z rabarbarem to wręcz "must eat" w sezonie, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) u nas sezon rabarbarowy rozpoczęty:)
Usuń