Składniki:
- 1 kurczak
- 5 małych jabłek
- 2 małe pomarańcze
- 5-6 daktyli bez pestek
- 5-6 śliwek suszonych
- garstka rodzynek
- oliwa z oliwek
- sól
Kurczaka umyłam, osuszyłam i posypałam solą. Marchewkę i pomarańcze obrałam ze skórki. Jabłka pokroiłam w cienkie plasterki, a pomarańcze w małą kostkę. Daktyle i śliwki pokroiłam na drobne kawałki. Rodzynki sparzyłam wrzątkiem.
Do miski przełożyłam jabłka, pomarańcze, daktyle, śliwki i rodzynki. Dodałam 3 łyżki oliwy i dokładnie wymieszałam.
Część odpowiednio przygotowanych owoców włożyłam do kurczaka.
Kurczaka przełożyłam do naczynia żaroodpornego, pozostałą część owoców wyłożyłam obok kurczaka, dodałam jeszcze 3 łyżki oliwy i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp 180ºC.
Kiedy kurczak się zarumienił, przełożyłam go na drugą stronę i polałam sosem, który się wydzielił podczas pieczenia.
Kiedy jabłka były miękkie, wyjęłam owoce z naczynia żaroodpornego, aby się nie przypaliły. Kurczaka ponowni wstawiłam do piekarnika, aby się zarumienił z drugiej strony.
Tak oto przygotowany kurczak gościł u nas w towarzystwie ryżu oraz surówki - przepis tutaj surówka
Do miski przełożyłam jabłka, pomarańcze, daktyle, śliwki i rodzynki. Dodałam 3 łyżki oliwy i dokładnie wymieszałam.
Część odpowiednio przygotowanych owoców włożyłam do kurczaka.
Kurczaka przełożyłam do naczynia żaroodpornego, pozostałą część owoców wyłożyłam obok kurczaka, dodałam jeszcze 3 łyżki oliwy i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp 180ºC.
Kiedy kurczak się zarumienił, przełożyłam go na drugą stronę i polałam sosem, który się wydzielił podczas pieczenia.
Kiedy jabłka były miękkie, wyjęłam owoce z naczynia żaroodpornego, aby się nie przypaliły. Kurczaka ponowni wstawiłam do piekarnika, aby się zarumienił z drugiej strony.
Tak oto przygotowany kurczak gościł u nas w towarzystwie ryżu oraz surówki - przepis tutaj surówka
0 komentarze:
Prześlij komentarz