Zdrowie i szczęście

wtorek, 23 lipca 2013

Tarta z wiśniami bez glutenu, bez laktozy, bez jajek

Tarta z wiśniami

Składniki:
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki gryczanej 
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 100 g masła kokosowego BIO
  • 4 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowy)
  • 100 ml mleka ryżowewgo
  • 1 kg wiśni
  • 3 jabłka
  • agawa/miód
Mąki, masło kokosowe, olej oraz mleko zmieszałam, dodałam agawę i wyrobiłam na jednolitą masę.
Odłożyłam niewielką część ciasta, którą wykorzystałam na kruszonkę. Ciasto włożyłam do lodówki na 30 min aby stężało. Następnie wyłożyłam je do formy i nakłułam widelcem w kilku miejscach.
W tym czasie nagrzałam piekarnik do temp. 180°C. Spód piekłam tylko 15 min, po czym go wyjęłam aby wyłożyć na nie owoce.
Jabłka obrałam, pokroiłam na kawałki. Następnie przełożyłam do garnka, dodałam miód i udusiłam z odrobiną wody. Drylowane wiśnie polałam agawą.
Na upieczony spód wyłożyłam uduszone jabłka, następnie odpowiednio przygotowane wiśnie. Owoce posypałam ciastem, tworząc tzw. kruszonkę. Ciasto ponownie włożyłam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C.





0 komentarze:

Prześlij komentarz