Zdrowie i szczęście

sobota, 13 lipca 2013

Pasta z ciecierzycy, tzw. Hummus

Pasta z ciecierzycy

Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • sól
  • pieprz
  • suszona papryka
Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją gotowałam ok. 1 godziny. W tym czasie obrałam czosnek i wycisnęłam sok z cytryny. Odsączona ciecierzycę zmiksowałam z czosnkiem na gładko. Wodę z gotowania warto zostawić i ewentualne dodawać aby pasta nie byłam zbyt gęsta. Do ciecierzycy dodałam sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko wymieszałam i wstawiłam do lodówki.
Pasta super smakuje z chlebkiem:)

W oryginalnej paście Hummus jest również tahini, czyli pasta z nasion sezamu. Niestety nas uczula i dlatego postanowiłam ominąć ten składnik. Do podanych wyżej proporcji polecam dodać 2 łyżki tahini.




2 komentarze: