Pasta z ciecierzycy
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- pół cytryny
- sól
- pieprz
- suszona papryka
Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją gotowałam ok. 1 godziny. W tym czasie obrałam czosnek i wycisnęłam sok z cytryny. Odsączona ciecierzycę zmiksowałam z czosnkiem na gładko. Wodę z gotowania warto zostawić i ewentualne dodawać aby pasta nie byłam zbyt gęsta. Do ciecierzycy dodałam sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko wymieszałam i wstawiłam do lodówki.
Pasta super smakuje z chlebkiem:)
W oryginalnej paście Hummus jest również tahini, czyli pasta z nasion sezamu. Niestety nas uczula i dlatego postanowiłam ominąć ten składnik. Do podanych wyżej proporcji polecam dodać 2 łyżki tahini.
Bardzo dobra pasta, super smakuje z krakersami.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń