Zdrowie i szczęście

piątek, 28 października 2016

Jagielnik z polewą daktylowo - kokosową. Szybki, łatwy przepis bez mleka i glutenu

Jagielnik z polewą daktylowo - kokosową

Składniki:
  • 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • agawa/sok malinowy
  • rodzynki/ żurawina
Składniki na polewę czekoladową:
  • 10 daktyli bez pestek
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 2 łyżki kakao
Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, sok malinowy, olej kokosowy i zblendowałam na gładko.
Rodzynki i żurawinę zalałam wrzątkiem, następnie dodałam do ciasta. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 45 min, temp. 180°C.

Polewa
Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao i  zblendowałam na gładko.
Czekoladę przełożyła na ciasto i gotowe:)
Ciasto najlepiej smakuje po wstawieniu do lodówki ale nie zawsze się to udaje ;) ;) ;)




0 komentarze:

Prześlij komentarz