Jagielnik z polewą daktylowo - kokosową
Składniki:
Składniki:
- 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 10 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- agawa/sok malinowy
- rodzynki/ żurawina
Składniki na polewę czekoladową:
- 10 daktyli bez pestek
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 2 łyżki kakao
Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, sok malinowy, olej kokosowy i zblendowałam na gładko.
Rodzynki i żurawinę zalałam wrzątkiem, następnie dodałam do ciasta. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 45 min, temp. 180°C.
Rodzynki i żurawinę zalałam wrzątkiem, następnie dodałam do ciasta. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 45 min, temp. 180°C.
Polewa
Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao i zblendowałam na gładko.
Czekoladę przełożyła na ciasto i gotowe:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz