Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki ryżowej
- 100 g oleju kokosowego BIO
- agawa
Składniki na część jaglaną:
- 1 opakowanie kaszy jaglanej 350-400 g
- 10 łyżek wiórek kokosowych
- 1 jajko
- sok z jednej pomarańczy
- 1 pomarańcza
- kawałek skórki z pomarańczy
- rodzynki/śliwki/daktyle
- agawa (można zastąpić cukrem)
Polewa:
- 12 daktyli bez pestek
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 2 łyżki kakao
- pół łyżki oleju kokosowego
Kruche ciasto
Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem kokosowym. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy dodać oleju ub agawy, jeśli natomiast zbyt mokre, należy dodać mąki.
W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni).
Część jaglana
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam, a następnie ugotowałam do miękkości w wodzie. Do wystudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, jajko i agawę, a następnie zblendowałam na gładko. Dodałam wiórki, rodzynki, pokrojone daktyle, śliwki oraz pomarańczę wraz ze sparzoną i pokrojoną na drobno skórką. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką.
Całą masę jaglaną przełożyłam na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika na 50 minut, temp. 180°C. Długość pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, mój jest bardzo prosto, bez żadnych dodatkowych funkcji. Ciasto jest gotowe, kiedy lekko się zarumieni.
Polewa
Część jaglana
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam, a następnie ugotowałam do miękkości w wodzie. Do wystudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, jajko i agawę, a następnie zblendowałam na gładko. Dodałam wiórki, rodzynki, pokrojone daktyle, śliwki oraz pomarańczę wraz ze sparzoną i pokrojoną na drobno skórką. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką.
Całą masę jaglaną przełożyłam na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika na 50 minut, temp. 180°C. Długość pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, mój jest bardzo prosto, bez żadnych dodatkowych funkcji. Ciasto jest gotowe, kiedy lekko się zarumieni.
Polewa
Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:)
Czekoladę wylałam na część jaglaną i wstawiłam do lodówki.
Ciasto można ozdobić płatkami kokosowymi, wiórkami, owocami, itd...
0 komentarze:
Prześlij komentarz