Zdrowie i szczęście

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Pietruszka - właściwości

Pietruszka dostarcza nam wielu witamin oraz wartości odżywczych. Pietruszka jest nie tylko smaczna ale ma również właściwości prozdrowotne. Uznaje się ją za multiwitaminę. Pietruszka to bogactwo witamin i minerałów.

Korzeń pietruszki zawiera:

  • wapń
  • fosfor
  • kwas foliowy
  • Wit B1
  • Wit B2
  • Wit B6
  • Wit E
Natka pietruszki zawiera:
  • Wit C
  • Wit A
  • Wit B1
  • Wit B6
  • beta karoten
  • kwas foliowy
  • Wit K
  • magnez
  • wapń
  • fosfor
  • żelazo
  • mangan
  • potas
  • mie
Pietruszka właściwości:
  • ma działanie moczopędne, pomaga podczas obrzęków, likwiduje problemy z zatrzymanymi płynami w organizmie, jest doskonałym warzywem dla osób cierpiących na dolegliwości nerek, pęcherza moczowego, zapalenia prostaty oraz kamicy moczowej
  • przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu
  • reguluje procesy trawienne, neutralizuje wzdęcia, reguluje nadmierną fermentację w żołądku i jelitach, przeciwdziała zapaleniom
  • ma działanie rozkurczające, łagodzi bóle menstruacyjne, wywołuje spóźnioną miesiączkę, wzmacnia krwawienie
  • wpływa na zwiększenie odporności organizmu
  • hamuje wydzielanie histaminy przy wzmożonych alergiach
  • oczyszcza krew, pomaga w procesie leczenia wątroby
  • zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł, neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust
  • chroni płuca przed substancjami rakotwórczymi, rakotwórcze substancje wdychane do płuc z powietrzem są neutralizowane dzięki olejkom eterycznym pietruszki






0 komentarze:

Prześlij komentarz