Składniki:
- 1 dynia
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka w korzeniu
- kawałek selera
- kawałek świeżego imbiru
- natka pietruszki
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- pestki dyni
Wszystkie warzywa obrałam. Dynię, ziemniaki i marchewkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Do garnka wlałam 3 litry wody. Dodałam oliwę, ocet jabłkowy, ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek, imbir, pietruszkę w korzeniu, seler i na końcu dynię.
Kiedy warzywa były już miękkie, dodałam natkę pietruszki, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam pestki dyni i gotowe:)
To jest wersja bardzo łagodna i delikatna, specjalnie przygotowana dla mojego synka, który troszkę się rozchorował. Zapewne smak byłby bardziej intensywny po podsmażeniu cebulki, czosnku a nawet pestek dyni ale to już następnym razem:):):)
uwielbiam krem z dyni!
OdpowiedzUsuń:):):)
Usuń