Zdrowie i szczęście

niedziela, 5 października 2014

Spaghetti w sosie szpinakowo - pieczarkowym z kurczakiem. Bez glutenu, bez laktozy

Spaghetti z sosem szpinakowo - pieczarkowym z kurczakiem

Składniki:
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego
  • 450 g pieczarek
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy (2 łyżki)
  • makaron spaghetti z brązowego ryżu
Pieczarki obrałam i pokroiłam w kostkę. Cebulkę obrałam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Szpinak umyłam i oderwałam ogonki.
Na rozgrzanej patelni podsmażyłam cebulkę, pieczarki i czosnek. Dodałam sól, pieprz, tymianek i majeranek.
Kurczaka pokroiłam na małe kawałki i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. 
Do woka (można użyć rondelka/garnka) wlałam mleko i dodałam szpinak, dodałam ocet jabłkowy i wszystko dusiłam pod przykryciem ok 10 min.
Podsmażone pieczarki z cebulką i czosnkiem zmiksowałam na gładko za pomocą blendera.
Na sam koniec do mleka ze szpinakiem dodałam zmiksowane pieczarki i podsmażonego kurczaka. Wszystkie składniki gotowałam na wolnym ogniu ok 10 min.
W międzyczasie ugotowałam makaron:)
Makaron przełożyłam na talerze, polałam sosem i udekorowałam listkami szpinaku.


0 komentarze:

Prześlij komentarz