Składniki:
- 350 g piersi z kurczaka
- 3/4 szklanki mleka ryżowego
- 450 g pieczarek
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- tymianek
- majeranek
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy (2 łyżki)
- makaron spaghetti z brązowego ryżu
Pieczarki obrałam i pokroiłam w kostkę. Cebulkę obrałam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Szpinak umyłam i oderwałam ogonki.
Na rozgrzanej patelni podsmażyłam cebulkę, pieczarki i czosnek. Dodałam sól, pieprz, tymianek i majeranek.
Kurczaka pokroiłam na małe kawałki i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie.
Do woka (można użyć rondelka/garnka) wlałam mleko i dodałam szpinak, dodałam ocet jabłkowy i wszystko dusiłam pod przykryciem ok 10 min.
Podsmażone pieczarki z cebulką i czosnkiem zmiksowałam na gładko za pomocą blendera.
Na sam koniec do mleka ze szpinakiem dodałam zmiksowane pieczarki i podsmażonego kurczaka. Wszystkie składniki gotowałam na wolnym ogniu ok 10 min.
W międzyczasie ugotowałam makaron:)
Makaron przełożyłam na talerze, polałam sosem i udekorowałam listkami szpinaku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz