Zdrowie i szczęście

wtorek, 22 kwietnia 2014

Ciasto z galaretką i kremem wiśniowo - kokosowym. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek.

Ciasto z galaretką i kremem wiśniowym

Składniki:
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła kokosowego
  • 4 łyżki kakao
  • 2 galaretki owocowe
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 3 listki żelatyny
  • agawa
  • wiśnie, sok wiśniowy
Do miski wsypałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, masło kokosowe, agawę i mleko. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na 2 równe części. Pierwszą część wylałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika na 25 min, temp 180°C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka.
Do drugiej części ciasta dodałam kakao i ponownie zmiksowałam. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki, a jeśli zbyt gęste, należy dolać mleka. 
W międzyczasie przygotowałam galaretkę owocową, po czym wstawiłam ją do lodówki.
Po upieczeniu pierwszej części ciasta, czas na drugą, z kakao; również 25 min, temp 180°C. 
Kiedy ciasto wystygnie, a galaretka zaczyna nam tężeć w lodówce czas na komponowanie całości:)
Na pierwszą część ciasta wyłożyłam galaretką, dodałam wiśnie i przykryłam drugą częścią, z kakao, po czym ciasto wstawiłam do lodówki.
Czas na krem:
Gęstą część mleka kokosowego miksowałam na wysokich obrotach. Następnie dodałam wiórki kokosowe, agawę, pół szklanki soku wiśniowego, kilkanaście wiśni i wszystko wymieszałam za pomocą łyżki.
W międzyczasie, w dosłownie czterech łyżkach wody rozpuściłam 3 listki żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę dodałam do kremu, wymieszałam i wstawiłam do lodówki. Kiedy krem zaczyna nam gęstnieć, należy go wyłożyć na ciasto.
Tortownica o średnicy 24 cm.










2 komentarze:

  1. Cześć, zaciekawiło mnie bardzo to ciasto, ale napisz mi jeszcze jaki rozmiar blachy. Pozdrawiam, Mimbla.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Mimbla, słuszna uwaga...:) wymiary blachy w tym przypadku to 24 cm. pozdrawiam

      Usuń