Składniki:
- 300 g mięsa mielonego
- 4 cebule
- 10-12 ziemniaków
- mąka ziemniaczana, 1/4 objętości ziemniaków
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- majeranek
Ziemniaki obrałam, ugotowałam i przestudziłam. Niestety nie mam praski, więc użyłam tradycyjnego tłuczka do ugniecenia ziemniaków. Ugniecione ziemniaki podzieliłam widelcem na 4 równe części, wyjęłam jedną część ziemniaków i uzupełniłam to miejsce mąką ziemniaczaną. Następnie dodałam z powrotem ta jedną część ziemniaków i wszystko razem zagniotłam na ciasto.
W międzyczasie obrałam i pokroiłam cebulkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy delikatnie podsmażyłam mięso z dwoma cebulkami. Do farszu dodałam sól, pieprz, majeranek i odstawiłam do wystudzenia.
Ciasto odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nakładałam farsz i formowałam kulki. Ta część wymaga cierpliwości ale naprawdę warto:)
W dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam sól i na gotującą się wodę wrzuciłam kulki. Gotowałam ok 10-ciu minut.
Pyzy okrasiłam podsmażoną cebulką ze smalcem.
muszę to zrobić!!! a bloga dodaję do ulubionych!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:) czekam na relacje :)
UsuńZrobiłam pyzy z pani przepisu :)
OdpowiedzUsuńSą mniami palce lizać ;)
Baardzo sie cieszę, aż sama nabrałam ochoty żeby je zrobić:):) pozdrawiam
UsuńChodzą za mną takie kluchy. Mniam!
OdpowiedzUsuńPychotka właśnie zrobiłam. Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńPychotka właśnie zrobiłam. Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuń