Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- pół szklanki mąki z ciecierzycy
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki oleju roślinnego
- pół szklanki mleka roślinnego
- pół szklanki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g suszonych śliwek
- 2 łyżki siemienia lnianego
- pół słoiczka dżemu
Suszone śliwki zmiksowałam na gładko za pomocą blendera, (5-6 sztuk zostawiłam na pozniej). Siemie lniane zalałam wrzątkiem, by utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, proszek do pieczenia, dodałam zmiksowane śliwki, siemie lniane, wiórki kokosowe, olej i mleko. Na koniec dodałam dżem, by raczej dodał słodkości, niż smaku. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Dodatkowo wrzuciłam kilka pokrojonych śliwek, wymieszałam łyżką i przełożyłam do keksówki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać mleka. Ciasto piekłam 50 min, temp 180°C.
0 komentarze:
Prześlij komentarz