Zdrowie i szczęście

środa, 12 lutego 2014

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Składniki:
  • 250 g filetów z białej ryby (ja dałam dorsza)
  • 5 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • pół małego selera
  • 2 duże cebule
  • ok 5 cm pora
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
Rybę ugotowałam na parze. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na grubych oczkach. Cebulkę obrałam i pokroiłam w kostkę, por pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażyłam cebulkę i por. Starte warzywa przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Dodałam sól, pieprz i pod przykryciem gotowałam ok. 20 min. Następnie dodałam ziele angielskie, rozmaryn i liście laurowe, gotowałam jeszcze 10 min. Po ugotowaniu warzyw odlałam wodę, zostawiając bardzo małą ilość na dnie. Dodałam przecier, podsmażoną cebulkę z porem i dusiłam całość ok 5 minut. 
Uduszone warzywa przełożyłam do półmiska, na zmianę z ugotowaną na parze rybą.



2 komentarze: