Zdrowie i szczęście

sobota, 8 lutego 2014

Fasolka po bretońsku z ciecierzycą, bez glutenu

Fasolka po bretońsku z ciecierzycą

Składniki:
  • 250 g ciecierzycy
  • 200 g boczku
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • duży kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek pora
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • kminek
Ciecierzycę moczyłam całą noc. Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Do garnka wlałam 50 ml oliwy z oliwek i delikatnie zeszkliłam cebulę i czosnek. Boczek pokroiłam w kostkę i dodałam do cebuli i czosnku, delikatnie go podsmażając.
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i pokroiłam w kostkę. Por umyłam i pokroiłam w plasterki.
Do garnka z cebulą, czosnkiem i boczkiem dodałam ciecierzycę, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Dolałam wody, dodałam przyprawy i zioła. Wszystko gotowałam ok 1 godziny. Na sam koniec dodałam sos pomidorowy i por, zagotowałam i gotowe:)



0 komentarze:

Prześlij komentarz