Składniki na kruchy spód:
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła kokosowego BIO
- 4 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowy)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki agawy
- 200 g daktyli bez pestek
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe)
- 4 łyżki kakao
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- mleko kokosowe (tylko gęsta część)
- 10 łyżek wiórek kokosowych
- 2 łyżki agawy
- 2 łyżki agawy
Dodatkowo:
- dżem wiśniowy do przełożenia spodu
- wiórki kokosowe do udekorowania ciasta
Kruchy spód:
Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach.
W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 25 minut.
Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach.
W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 25 minut.
Krem:
Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam pod bieżącą wodą, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą miksera. Krem wstawiłam do lodówki.
Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam
Kruchy spód wysmarowałam dżemem wiśniowym, bardzo cieniutko. Na dżem wyłożyłam krem. Na krem czekoladę. Ciasto udekorowałam wiórkami kokosowymi. Pierwszego dnia spód jest dość twardy. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia:)
Tortownica o średnicy 26 cm.
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam
Kruchy spód wysmarowałam dżemem wiśniowym, bardzo cieniutko. Na dżem wyłożyłam krem. Na krem czekoladę. Ciasto udekorowałam wiórkami kokosowymi. Pierwszego dnia spód jest dość twardy. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia:)
Tortownica o średnicy 26 cm.
Wyglada przepysznie :) Pozdrowionka, Marta
OdpowiedzUsuńDziękuję:) to chyba moje najlepsze ciasto, jak dotąd:)
Usuń