Składniki na spód pizzy:
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżeczki drożdży suszonych
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 3/4 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli
Dodatki do pizzy:
- sos pomidorowy
- bazylia
- oregano
- cebula
- czosnek
- oliwki (ja dałam tylko dwie:), specjalnie wedle życzenia mojego synka)
- czerwona fasola ze słoika
Siemie lniane zalałam wrzątkiem, tak by utworzyło gluta. Mąki wymieszałam z drożdżami i solą. Dodałam wodę, olej, ocet i siemie lniane. Następnie wyrobiłam ciasto i przełożyłam do tortownicy. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wysmarowałam masłem kokosowym. Piekarnik rozgrzałam do temp. 200ºC i wstawiłam tortownicę z ciastem na 10 minut.
W międzyczasie przygotowałam składniki do pizzy. Pokroiłam cebulę i czosnek. Fasolkę przełożyłam na durszlak, aby odlać zalewę.
Po 10 - ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika aby dodać dodatki do pizzy.
Po 10 - ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika aby dodać dodatki do pizzy.
Na sam spód wylałam sos pomidorowy, przyprawiłam go bazylią i oregano. Następnie położyłam cebulkę, czosnek, fasolkę oraz oliwki. Pizzę ponownie polałam sosem pomidorowym i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp 200ºC.
0 komentarze:
Prześlij komentarz