Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki mąki kasztanowej
- pół szklanki mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszki do pieczenia
- pół szklanki oleju
- 4 łyżki agawy
- 1,5 szklanki mleka ryżowego
- 4 łyżki kakao
Składniki na krem:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- mleko kokosowe (tylko gęsta część)
- 10 łyżek wiórek kokosowych
- 2 łyżki agawy
- 2 listki żelatyny
Składniki na czekoladę:
- 10 daktyli
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
Ciasto udekorowałam blanszowanymi migdałami oraz płatkami migdałów.
Ciasto:
Do miski wsypałam mąkę ryżową, gryczaną i kasztanową. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam część ciasta, z kakaem.
Do miski wsypałam mąkę ryżową, gryczaną i kasztanową. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam część ciasta, z kakaem.
W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180°C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. U mnie część z kakaem tworzyła spód.
Drugą część, bez kakaa upiekłam w ten sam sposób, 25 min, temp 180°C.
Krem:
Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Żelatynę odpowiednio przygotowałam (listki żelatyny należy rozpuścić w wodzie i gotować ok 5 minut). Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki, żelatynę oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą miksera. Krem wstawiłam do lodówki.
Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam.
Na pierwszą część ciasta, z kakaem wyłożyłam schłodzony krem, następnie drugą część ciasta (bez kakaa), czekoladę i dodatki (migdały). Udekorowałam ciacho i wstawiłam do lodówki.
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam.
Na pierwszą część ciasta, z kakaem wyłożyłam schłodzony krem, następnie drugą część ciasta (bez kakaa), czekoladę i dodatki (migdały). Udekorowałam ciacho i wstawiłam do lodówki.
Świetnie wygląda :) Podziwiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję i super smakuje:) pozdrawiam
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) pozdrawiam
Usuńsuper :) ale te składniki.... :( pewnie ciężko to wszystko zdobyć :( czy masz jakieś sprawdzone sklepy? Jutro idę na test nietolerancji pokarmowej... tak się właśnie boję, czy mi jakiś gluten albo laktoza nie wyjdą...
OdpowiedzUsuńMałgosiu dziękuje:) składniki wbrew pozorom nie są trudne do zdobycia. Ja kupuję składniki głownie w sklepach BIO, EKO..czasami zamawiam online ale coraz częściej te produkty pojawiają się w hipermarketach oraz sklepach osiedlowych. Mogę Ci polecić jakieś ciekawe miejsca, jeśli Cię interesuje Częstochowa lub Amsterdam bo tam właśnie najczęściej kupuje:) daj znać jakie wyniki testów. Pozdrawiam
Usuń