Składniki na spód pizzy:
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżeczki drożdży suszonych
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli
Dodatki do pizzy:
- sos pomidorowy
- bazylia
- oregano
- szynka
- cebula
- czosnek ( ja dałam z zalewy suszonych pomidorów)
- oliwki
- suszone pomidory
Siemie lniane zalałam wrzątkiem, tak by utworzyło gluta. Mąki wymieszałam z drożdżami i solą. Dodałam wodę, olej, ocet i siemie lniane. Następnie wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Przygotowałam tortownicę i wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobiłam, po czym uformowałam spód do pizzy, pozostawiając nieco wyższe brzegi. Do rozgrzanego piekarnika do temp. 200ºC wstawiłam tortownicę z ciastem na 10 minut.
W międzyczasie przygotowałam składniki do pizzy. Sos wymieszałam z ziołami, pokroiłam pomidory, szynkę oraz oliwki, delikatnie podsmażyłam cebulkę. (W przypadku dodatków można poszaleć). Po 10-ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika aby dodać dodatki do pizzy.
Na sam spód wylałam sos pomidorowy przyprawiony bazylią i oregano. Następnie położyłam szynkę, podsmażoną cebulkę, suszone pomidory i oliwki. Pizzę ponownie wstawiłam do piekarnika na 20 min, temp 200ºC.
0 komentarze:
Prześlij komentarz