Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/4 szklanki mąki kasztanowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 300 ml mleka ryżowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- agawa
- 1/2 szklanki oleju
- dżem wiśniowy (opcjonalnie do przełożenia)
- migdały (opcjonalnie)
- 10 daktyli
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 3 łyżki kakao
Piekarnik nagrzałam do 180°C, wstawiłam formę do piekarnika i piekłam (dość długo), 60 minut.
Myślę, że długość pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika (mój pozostawia wiele do życzenia;)), dlatego warto sprawdzać za pomocą patyczka, czy ciacho jest już upieczone.
Po upieczeniu pozostawiłam ciasto w piekarniku na ok 10 min. Następnie gdy już dobrze wystygło, przekroiłam ciacho i przełożyłam dżemem wiśniowym. Odpowiednio przygotowaną czekoladą polałam ciasto i udekorowałam migdałami.
Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem ok 15 min. Po ugotowaniu, dodałam kakao i zmiksowałam.
0 komentarze:
Prześlij komentarz