Zdrowie i szczęście

piątek, 27 września 2013

Żurek

Żurek

Składniki:
  • 1 cienka kiełbasa
  • zakwas na żurek (ja dałam zakwas z mąki ryżowej)
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • koperek
Kiełbasę, cebulę oraz czosnek pokroiłam w plasterki. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę. Natkę pietruszki pokroiłam na drobno.
Do garnka z wodą wrzuciłam kiełbasę, ziemniaki, cebulę oraz czosnek. Dodałam przyprawy i zioła. Po 30-tu min. gotowania dodałam natkę pietruszki. Gotowałam jeszcze 10 min. Na sam koniec dodałam zakwas na żurek, wlewając powoli. Pozostawiłam na gazie jeszcze przez 5 min.
Żurek wyszedł mi bardzo gęsty, lekko kwaskowy, wspaniały:)



0 komentarze:

Prześlij komentarz