Zdrowie i szczęście

wtorek, 20 sierpnia 2013

Botwinka

Botwinka

Składniki:
  • 5 buraków
  • 1 pęczek botwinki
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • seler
  • koperek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 5 łyżek śmietany ryżowej

Buraczki umyłam i bez obierania wrzuciłam do garnka z wodą. Obrałam ziemniaczki, marchewkę, cebulkę i czosnek. Ziemniaczki pokroiłam w kostkę, cebulkę i czosnek w plasterki. Warzywa dołożyłam do gotujących się buraczków. Następnie wrzuciłam liście laurowe, sól, pieprz, dodałam ocet jabłkowy oraz przecier pomidorowy. Wszystko gotowałam ok 50 min. Wyjęłam buraczki i po ostudzeniu obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę i ponownie wrzuciłam do garnka. Koperek, pietruszkę, seler oraz botwinkę pokroiłam w paseczki i dodałam do zupki. Zabieliłam śmietaną i całość gotowałam jeszcze ok 20 min.  Smacznego:)


0 komentarze:

Prześlij komentarz