Składniki:
- 5 buraków
- 1 pęczek botwinki
- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pietruszka
- seler
- koperek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 5 łyżek śmietany ryżowej
Buraczki umyłam i bez obierania wrzuciłam do garnka z wodą. Obrałam ziemniaczki, marchewkę, cebulkę i czosnek. Ziemniaczki pokroiłam w kostkę, cebulkę i czosnek w plasterki. Warzywa dołożyłam do gotujących się buraczków. Następnie wrzuciłam liście laurowe, sól, pieprz, dodałam ocet jabłkowy oraz przecier pomidorowy. Wszystko gotowałam ok 50 min. Wyjęłam buraczki i po ostudzeniu obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę i ponownie wrzuciłam do garnka. Koperek, pietruszkę, seler oraz botwinkę pokroiłam w paseczki i dodałam do zupki. Zabieliłam śmietaną i całość gotowałam jeszcze ok 20 min. Smacznego:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz