Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mleka (ja dałam ryżowe)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju (ja dałam słonecznikowy)
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g kapusty kiszonej
- kilka grzybków ( można dać pieczarki)
- sól
- pieprz
- estragon
- oregano
- bazylia
- kminek
- liść laurowy
- czosnek mielony
Mąki oraz siemie lniane zmieszałam, dodałam mleko. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę. W zależności od tego czy ciasto jest zbyt gęste lub rzadkie, dodajemy mleko lub mąkę.
Patelnię z dodatkiem kilku kropel oleju rozgrzewamy na kuchence.
Ciasto wlałam na rozgrzana patelnię, tak by zakryło całe dno. Kiedy naleśnik był lekko podrumieniony i lekko odchodził od patelni, przewróciłam go na drugą stronę, by obrumienić go z drugiej strony.
Farsz:
Kapustę z grzybami, z dodatkiem kminku i liścia laurowego dusiłam na wolnym ogniu przez ok. 20-30 min.
W osobnym garnku gotowałam kurczaka.
Ugotowane mięso oraz uduszoną kapustę z grzybami dwa razy zmieliłam w maszynce. Do farszu dodałam przyprawy i wszystko razem wymieszałam.
Gorący farsz wyłożyłam na naleśniki i zwinęłam w rulonik.
0 komentarze:
Prześlij komentarz