Zdrowie i szczęście

niedziela, 26 maja 2013

Fasolka po bretońsku, bez glutenu

Fasolka po bretońsku                                                           

Składniki:
  • 250 g białej fasoli
  • 250 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa/olej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • suszony czosnek
  • suszony koperek
Fasolę moczyłam całą noc. Wodę z moczenia wylałam, fasolę zalałam świeżą wodą.
Dodałam skórę z boczku, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko gotowałam tak długo by fasolka była miękka, ok 1,5 h  (dość długo, zależy od fasolki).
Boczek i kiełbaskę pokroiłam w kostkę, cebulkę i czosnek w plasterki. Podsmażyłam wszystko na oliwie, dodałam majeranek, suszony czosnek i koperek. Na koniec dodałam pomidory z puszki i jeszcze chwilkę wszystko smażyłam.
Przełożyłam wszystko do garnka z fasolą, dodałam przecier i zagotowałam.




0 komentarze:

Prześlij komentarz