Zupa dyniowa z ciecierzycą
Składniki:
Składniki:
- 1 dynia
- 4 bataty
- 3 marchewki
- 1 cebula
- świeży imbir ok 3-4 cm
- 3 ząbki czosnku
- 250 g ciecierzycy
- oliwa z oliwek
- cynamon
- kardamon
- sól
- pieprz
- papryka
- mleko kokosowe
Ciecierzycę zalewam wodą i odstawiam na całą noc do namoczenia, następnie gotuję do miękkości.
Do garnka wlewam oliwę, rozgrzewam i dodaję cebulę oraz czosnek. Dolewam wodę, wrzucam obrane i pokrojone warzywa. Dodaję przyprawy. Wszystkie składniki gotuję do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaję połowę ugotowanej ciecierzycy i wszystko blenduje na krem. Resztę ciecierzycy dodaję do zblendowanego kremu. Zupa wspaniale smakuje z mlekiem kokosowym.
Wypróbowałam, rewelacja! Niesamowite połączenie cynamonu i papryki, super! Marta
OdpowiedzUsuń:*:*:* Bardzo dziekuje :*
Usuń