Zdrowie i szczęście

wtorek, 13 czerwca 2017

Zupa dyniowa z ciecierzycą, batatami, cynamonem i papryką :) rozgrzewająca, bez glutenu, bez laktozy

Zupa dyniowa z ciecierzycą

Składniki:
  • 1 dynia
  • 4 bataty
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • świeży imbir  ok 3-4 cm
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g ciecierzycy
  • oliwa z oliwek
  • cynamon
  • kardamon
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • mleko kokosowe
Ciecierzycę zalewam wodą i odstawiam na całą noc do namoczenia, następnie gotuję do miękkości.
Do garnka wlewam oliwę, rozgrzewam i dodaję cebulę oraz czosnek. Dolewam wodę, wrzucam obrane i pokrojone warzywa. Dodaję przyprawy. Wszystkie składniki gotuję do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaję połowę ugotowanej ciecierzycy i wszystko blenduje na krem. Resztę ciecierzycy dodaję do zblendowanego kremu. Zupa wspaniale smakuje z mlekiem kokosowym.


2 komentarze:

  1. Wypróbowałam, rewelacja! Niesamowite połączenie cynamonu i papryki, super! Marta

    OdpowiedzUsuń