Burak ma wiele właściwości odżywczych, a także leczniczych. Buraki zawierają barwniki-anocyjany, które również występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność. Buraki są zródłem kwasu foliowego, witaminy C oraz witaminy B1. Zawierają dużo pierwiastków mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, wapń, potas, sód, mangan, miedz, fluor, chlor, cynk, lit, bor, molibden, kobalt, a także rzadko spotykane w warzywach cez i rubid.
Marchew zawiera dużo beta karotenu, czyli prowitaminę witaminy A, witaminy B1, B2, PP, KK, wapń, miedz, fosfor, jod. Marchew korzystnie wpływa na wzrok,wzmacnia system odpornościowy, odmładza i regeneruje skórę, spowalnia procesy starzenia skóry, a także pomaga w walce z rakiem.
Jabłko zawiera dużo witaminę C, E, K, B1,B2, PP, B6, B12, kwas foliowy, beta karoten, błonnik pokarmowy, kwercetynę, antyoksydanty i minerały. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Korzystnie wpływająna naszą skórę, poprawiają jej koloryt, a także na włosy i paznokcie. Zmniejszają ryzyko wystąpienia Alzheimera. Poprawiają pracę układu odpornościowego.
Marchew zawiera dużo beta karotenu, czyli prowitaminę witaminy A, witaminy B1, B2, PP, KK, wapń, miedz, fosfor, jod. Marchew korzystnie wpływa na wzrok,wzmacnia system odpornościowy, odmładza i regeneruje skórę, spowalnia procesy starzenia skóry, a także pomaga w walce z rakiem.
Jabłko zawiera dużo witaminę C, E, K, B1,B2, PP, B6, B12, kwas foliowy, beta karoten, błonnik pokarmowy, kwercetynę, antyoksydanty i minerały. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Korzystnie wpływająna naszą skórę, poprawiają jej koloryt, a także na włosy i paznokcie. Zmniejszają ryzyko wystąpienia Alzheimera. Poprawiają pracę układu odpornościowego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz