Makowiec
Składniki:
Składniki:
- 700 g maku
- rodzynki/żurawina
- 1 pomarańcza
- agawa/cukier kokosowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć)
Składniki na polewę:
- 15 daktyli
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo płatki kokosowe
Mak gotowałam pod przykryciem, ok 20 min., należy pamiętać aby często mieszać.
Rodzynki i żurawinę zalałam wrzątkiem. Pomarańczę obrałam i pokroiłam na małe kawałki.
Mak dwukrotnie zmieliłam w maszynce.
Do zmielonego maku dodałam rodzynki, żurawinę, pomarańczę, agawę, cukier kokosowy i wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
Gotową masę makową przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 40 min, temp 180°C.
Polewa:
Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 8 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, a następnie zblendowałam na pyszną czekoladę :)
Upieczone ciasto polałam polewą i ozdobiłam płatkami kokosowymi.
Ps. Warto dokładnie obrać pomarańczę ze wszystkich skórek, niekoniecznie dobrze wyglądają w czarnym maku ;)
Polewa:
Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 8 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, a następnie zblendowałam na pyszną czekoladę :)
Upieczone ciasto polałam polewą i ozdobiłam płatkami kokosowymi.
Ps. Warto dokładnie obrać pomarańczę ze wszystkich skórek, niekoniecznie dobrze wyglądają w czarnym maku ;)
0 komentarze:
Prześlij komentarz