tortownica o średnicy 21 cm
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki orkiszowej (uwaga!zawiera gluten, można zastąpić ryżową)
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 2/3 szklanki mąki jaglanej
- 150 g masła kokosowego
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- ksylitol/agawa
Polewa:
- 12 daktyli bez pestek
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 2 łyżki kakao
- pół łyżki masła kokosowego
Dodatkowo:
- dżem wiśniowy
Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto przelałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 45 min, temp. 180 °C. (wypiekamy do suchego patyczka)
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki. Jeśli natomiast jest zbyt gęste, należy dodać mleka.
Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 8 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:)
Upieczone i wystudzone ciasto przekroiłam na połowę i dodałam dżem. Na górę natomiast dodałam pyszną i zdrową czekoladę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz