Zdrowie i szczęście

sobota, 27 czerwca 2015

Kruche ciasto z kremem i truskawkami. Bez glutenu, bez mleka, bez jajek

Kruche ciasto z kremem i truskawkami

Składniki na kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0.5 szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 150 g masła kokosowego BIO
  • agawa/ksylitol
Składniki na krem:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • mleko kokosowe (tylko gęsta część)
  • agawa
Truskawki

Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej.
Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei jest zbyt mokre, należy dodać mąki.
W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni).

Kaszę jaglaną wypłukałam pod bieżącą wodą. Przesypałam do garnka, zalałam wodą i ugotowałam do miękkości. Kaszę należy często mieszać.
Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodałam mleko kokosowe i agawę. Wszystkie składniki za pomocą blendera zmiksowałam na gładką masę.

Truskawki pokroiłam w plasterki.

Krem wyłożyłam na upieczony i wystudzony spód, na krem wyłożyłam truskawki i ciasto gotowe:)






2 komentarze: