Zdrowie i szczęście

czwartek, 22 stycznia 2015

Pasztet warzywny. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek

Pasztet warzywny

Składniki:
  • 5 marchewek
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • kawałek selera
  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • majeranek
  • estragon
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
Soczewicę ugotowałam do miękkości. Pozostałe warzywa obrałam i ugotowałam z dodatkiem soli, liści laurowych oraz ziela angielskiego.
Wszystkie warzywa, słonecznik oraz płatki zmieliłam za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Dodałam oliwę, sól, majeranek oraz estragon. Całość dokładnie wymieszałam i przełożyłam do keksówki. 
Pasztet piekłam 50 min., temp. 180°C.
Najlepiej smakuje następnego dnia, po wstawieniu do lodówki.







2 komentarze: