Składniki na kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 0.5 szklanki mąki kokosowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g masła kokosowego BIO
- 5 łyżek oleju
- agawa
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- mleko kokosowe (gęsta część)
- 10 łyżek wiórek kokosowych
Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, nakłułam w kliku miejscach widelcem i wstawiłam na 10 min do lodówki.
Następnie ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15 min, temp. 180°C.
Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei ciasto jest zbyt mokre, należy dodać mąki.
(spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni).
Krem:
Kaszę jaglaną wypłukałam pod wodą, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki kokosowe oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. Krem wstawiłam do lodówki.
Na kruchy spód wyłożyłam krem i wstawiłam do lodówki.
jakie pyszne i zdrowe ciacho, super!
OdpowiedzUsuńDziękuję:):)
Usuń:)
OdpowiedzUsuń