Składniki:
- mieszanka sałat/rukola
- dynia
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
- miód
- suszone jeżyny (opcjonalnie rodzynki)
- orzechy włoskie
- sól
Dynię obrałam, usunęłam pestki i pokroiłam na małe kawałki. Następnie przełożyłam do miski, dodałam oliwę z oliwek, wymieszałam i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem. Blachę z dynią wstawiłam do piekarnika na 20 min, temp. 180°C.
Jeżyny zalałam wrzątkiem, po czym odlałam wodę.
Sos:
Oliwę wymieszałam z octem i miodem. Moje proporcje to: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu i jedna łyżeczka miodu.
Do umytej i wysuszonej mieszanki sałat z rukolą, dodałam niewielką ilość soli. Następnie dodałam upieczoną dynię, jeżyny i orzechy. Całość polałam sosem i wymieszałam.
oj tak, ta sałatka to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń