Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka w korzeniu
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki pestek słonecznika
- sól
- majeranek
- oliwa z oliwek
- 100 ml sosu pomidorowego
Soczewicę ugotowałam, a następnie odcedziłam wodę. Cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę obrałam. Cebulę i czosnek pokroiłam w plasterki, a marchewkę i pietruszkę starłam na dużych oczkach.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Dodałam pestki dyni i słonecznika.
Do miski przełożyłam soczewicę, dodałam podsmażone warzywa z pestkami dyni i słonecznika. Dodałam sos pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera.
taka pasta na pewno by mi zasmakowała :)
OdpowiedzUsuń:):)zachęcam do zrobienia, pasta jest szybka w przygotowaniu, smaczna i zdrowa:) pozdrawiam
Usuń