Zdrowie i szczęście

piątek, 17 października 2014

Pasta z czerwonej soczewicy

Pasta z czerwonej soczewicy

Składniki:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • oregano
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
Soczewicę ugotowałam do miękkości. Powinna wchłonąć wodę, jeśli tak się nie stanie, należy ją przecedzić przez sitko. Cebulę, czosnek i seler obrałam. Cebulę i czosnek pokroiłam w plasterki, a seler starłam na dużych oczkach. 
Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę, czosnek i seler.
Do miski przełożyłam soczewicę, podsmażoną cebulkę z czosnkiem i selerem. Dodałam sos pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera.



0 komentarze:

Prześlij komentarz