Zdrowie i szczęście

sobota, 6 września 2014

Pizza bez glutenu

Pizza bezglutenowa

Składniki na spód pizzy:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 1 opakowanie drożdży suszonych (10 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego
  • pół szklanki letniej wody
Dodatki do pizzy polecam wedle uznania:) na naszej pizzy wylądowały delikatnie podsmażone pieczarki, cebula czerwona, czosnek, pomidory, sos pomidorowy, oliwki, boczek...

Drożdże rozpuściłam w przegotowanym mleku. Do miski wsypałam mąki, sól, dodałam rozpuszczone drożdże w mleku, oliwę i na koniec wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam za pomocą łyżki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gotowe ciasto odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 min.
W międzyczasie przygotowałam dodatki i rozgrzałam piekarnik do 220ºC.
Ciasto przelałam do formy silikonowej o średnicy 26 cm i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, aby delikatnie podpiec spód pizzy. Po 10-ciu minutach wyjęłam spód i wyłożyłam dodatki, zaczynając od sosu pomidorowego. Pizzę wstawiłam ponownie do piekarnika na 40 min.
ps. osobiście byłam zaskoczona długością wypiekania, czekaliśmy cierpliwie aż ciasto będzie chrupiące:)






0 komentarze:

Prześlij komentarz