Składniki:
- 2 małe cukinie
- 2 małe bakłażany
- 6 ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 400 g wieprzowiny
- 1 puszka pomidorów
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej słonecznikowy
- ocet jabłkowy
Ziemniaki, cebulę i czosnek obrałam ze skóry. Wieprzowinę, cebulę oraz czosnek zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Mięso dobrze wymieszałam z cebulą i czosnkiem aby przeszło smakiem.
Ziemniaki pokroiłam w plasterki. Cukinię i bakłażana dokładnie umyłam i również pokroiłam w plasterki.
Pomidory z puszki przelałam do garnka, dodałam 3 łyżki octu jabłkowego oraz majeranek, następnie dobrze wymieszałam i gotowałam ok 5 min, tak by powstał sos.
I rozpoczęłam warstwowe układanie:) Do naczynia żaroodpornego wlałam niewielką ilość oleju, tak by zakrył dno. Na samo dno poszły ziemniaki, następnie cukinia, jedna część mięsa, bakłażan i połowa sosu pomidorowego. Wszystkie te warstwy powtórzyłam z pomocą małych rączek mojego synka:)
Naczynie żaroodporne wstawiłam do piekarnika na 1 h i 10 min, temp 190 °C. Warto co jakiś czas sprawdzić czy warzywa się nie przypalają. Najwięcej czasu potrzebują ziemniaki. U nas wszystkie składniki były miękkie:) Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, warto każdą warstwę osobno doprawić.
0 komentarze:
Prześlij komentarz