Zdrowie i szczęście

piątek, 1 sierpnia 2014

Muffinki bezglutenowe, bez laktozy i bez jajek

Muffinki

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki jaglanej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • 150 ml oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
  • syrop z agawy, ksylitol
  • kakao
  • dżem wiśniowy
Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej kokosowy, ksylitol i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki. Jeśli natomiast jest zbyt gęste, należy dodać mleka.
Do części ciasta dodałam kakao.
Do foremek włożyłam papierki do muffinek, nałożyłam ciasto, dodałam do dżem wiśniowy. Na dżem wyłożyłam ciasto, tak by przykryło dżem.
Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C.
Piekłam ok 40 min. Długość wypiekania zależy od piekarnika. Ciasto powinno się zarumienić, warto też sprawdzić środek za pomocą patyczka.
Wyszło mi 21niedużych muffinek




3 komentarze:

  1. Bardzo prosze o informacje jaka konsystencje powinno miec ciasto, zamienilam make gryczana na jaglana i niestety wyszlo mi chyba za geste

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, tak by z powodzeniem mozna było wlać do foremek

      Usuń
  2. Zastąpiłam mąkę gryczaną i kokosową- kukurydzianą- mniam, też wyszło!

    OdpowiedzUsuń