Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego ( zmieliłam łopatkę)
- 1 duża kapusta
- 1 duża cebula
- 3/4 szklanki ryżu
- naturalny, domowy przecier pomidorowy, 2 szklanki
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- kminek
- estragon
Kapustę zalałam wodą i gotowałam na wolnym ogniu łącznie ok 1 h. Ważne jest aby liście zmiękły i dobrze się odrywały. Liście odrywałam etapowo. To raczej proces parzenia i czas zależy od wielkości kapusty, (moja była duuuuża).
Ryż ugotowałam do miękkości. .
Mięso zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulkę również zmieliłam tym razem w maszynce.
Mielone wymieszałam z ryżem i cebulką, dodałam przyprawy i zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
Odpowiednio przygotowane mięso z ryżem nałożyłam na liście kapusty i ciasno zawinęłam.
Cebulkę również zmieliłam tym razem w maszynce.
Mielone wymieszałam z ryżem i cebulką, dodałam przyprawy i zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
Odpowiednio przygotowane mięso z ryżem nałożyłam na liście kapusty i ciasno zawinęłam.
Dno dużego garnka wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przełożyłam gołąbki do garnka. Dodałam 1 szklankę wody, sól, pieprz i liście laurowe. Gotowałam pod przykryciem ok 40 min, dolałam przecier i wszystko razem gotowałam jeszcze ok 5 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz