Zdrowie i szczęście

poniedziałek, 26 maja 2014

Botwinka. Zupa wegańska

Botwinka

Składniki:
  • 1 pęczek botwinki (5 małych buraczków+liście buraczka)
  • 5 małych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • świeży koperek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • lubczyk

Buraki, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrałam, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka z wodą. Por pokroiłam w plasterki i dodałam do gotujących się warzyw. Następnie dodałam przyprawy i zioła, oliwę i ocet jabłkowy. Liście buraczka dokładnie umyłam i poszatkowałam na drobno. Gdy warzywa były już miękkie, dodałam liście buraczka, koperek i przecier pomidorowy. Zupkę gotowałam jeszcze ok 10 min i gotowe:)


0 komentarze:

Prześlij komentarz