Zdrowie i szczęście

niedziela, 9 marca 2014

Jabłecznik z czekoladą, bezglutenowy, wegański

Jabłecznik z czekoladą

Składniki na kruchy spód:
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki agawy
Składniki na czekoladę:
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego
  • 4 łyżki kakao
Składniki na masę jabłkową:
  • 4 duże jabłka
Kruchy spód:
Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach.
W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut.

Masa jabłkowa:
W międzyczasie obrałam jabłka i pokroiłam na ćwiartki, a następnie na grube plasterki. Jabłka przełożyłam do garnka, dodałam ok 50 ml wody i dusiłam pod przykryciem przez 10 min.
Po 10-ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika, na spód wyłożyłam uduszone jabłka.
Ciasto wstawiłam ponownie do piekarnika na 25 min, temp 180°C.

Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam.

Gotową czekoladę wyłożyłam na jabłka.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, po wstawieniu do lodówki.

Tortownica o średnicy 26 cm.





2 komentarze: