Zdrowie i szczęście

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Tort bez laktozy, bez glutenu, bez jajek

Tort

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszki do pieczenia
  • pół szklanki oleju 
  • 4 łyżki agawy
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego
  • 4 łyżki kakao
Składniki na krem:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • mleko kokosowe (tylko gęsta część)
  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • 2 łyżki agawy
Składniki na czekoladę:
  • 10 daktyli
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • Dżem do przełożenia
  • Ciasto udekorowałam blanszowanymi migdałami oraz płatkami migdałów
Ciasto:
Do miski wsypałam mąkę ryżową, gryczaną i jaglaną ( zmieniłam kaszę jaglaną). Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na trzy części. Do jednej części dodałam kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam pierwszą część ciasta, bez kakaa.
W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180°C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Kolejne części ciasta wypiekałam w ten sam sposób, 25 minut, 180°C. Do drugiej części dodałam kakao.

Krem:
Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą miksera. Krem wstawiłam do lodówki.

Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam.

Na pierwszą część ciasta, bez kakaa wyłożyłam dżem, na drugą, kakaową wyłożyłam schłodzony krem, a na trzecią część ciasta, czekoladę. Udekorowałam ciacho migdałami i wstawiłam do lodówki.









2 komentarze: