Składniki:
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- pół szklanki ziaren siemienia lnianego
- 1 szklanka płatków gryczanych
- pół szklanki płatków jaglanych
- pół szklanki płatków quinoa
- 1 szklanka rodzynek
- 8 łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka agawy
- 4 łyżki roztopionego masła kokosowego
- 400 ml wody
Do miski wsypałam suche składniki: ziarna słonecznika, ziarna siemienia lnianego, płatki gryczane, płatki jaglane, płatki quinoa, zmielone siemie lniane, sól i rodzynki. W drugiej misce wymieszałam mokre składniki: wodę, agawę i masło kokosowe. Następnie połączyłam suche składniki z mokrymi składnikami. Masę przełożyłam do keksówki (ja używam silikonowej, która nie wymaga dodatkowego smarowania) i odstawiłam na 2 h.
Piekarnik rozgrzałam do temp. 180°C i wstawiłam keksówkę. Chlebek piekłam 50 min.
Ten chlebek jest świetny! Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń:):) nam też baaaardzo posmakował:)
UsuńBeata F świetny blog:) widze ze "łączą"nas podobne alergeny, których unikamy w diecie:)
Usuńa co to są płatki jaglane? po prostu kasza?
OdpowiedzUsuńPłatki jaglane to inny produkt niż kasza. Ja kupuję gotowe płatki. Są również ryżowe, gryczane, tak samo jak kukurydziane czy orkiszowe. Płatki są ogólnie łatwo dostępne w sklepach BIO, EKO.
Usuńa są osoby, które nie mogą żadnych zbóż :((((
OdpowiedzUsuńodpadają zboża, siemię lniane, jaglanka, wszystko
zostały tylko pestki slonecznika :( i rodzynki :///
masakra!
Witaj Anonimowy, czy to problem celiakii czy nietolerancji pokarmowych?
Usuń