Tort
Składniki na ciasto:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na trzy części. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180°C. Tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Z ciasta upiekłam trzy takie same spody.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki mąki kokosowej
- pół szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszki do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- pół szklanki oleju
- cukier palmowy
- 1,5 szklanki mleka ryżowego
Składniki na krem:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- mleko kokosowe (tylko gęsta część)
- 10 łyżek wiórek kokosowych
- 3 łyżki agawy
- wiśnie (ja dałam z kompotu wiśniowego)
Składniki na czekoladę:
- 10 daktyli
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 3 łyżki kakao
Dodatkowo:
- dżem do przełożenia
- posypka kolorowa
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na trzy części. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180°C. Tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Z ciasta upiekłam trzy takie same spody.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleko ryżowe. Jeśli jednak ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki.
Krem:
Kaszę jaglaną kilkakrotnie wypłukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. Krem podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam wiśnie i ponownie zmiksowałam. Gotowy krem wstawiłam do lodówki.
Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam.
Na pierwszą część ciasta wyłożyłam krem wiśniowy. Na drugą część wyłożyłam dżem, a trzecią część ciasta polałam czekoladą. Tort ozdobiłam kremem i posypką kolorową.
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam.
Na pierwszą część ciasta wyłożyłam krem wiśniowy. Na drugą część wyłożyłam dżem, a trzecią część ciasta polałam czekoladą. Tort ozdobiłam kremem i posypką kolorową.
Witam
OdpowiedzUsuńW składnikach na ciasto tortu jest cukier. Ile potrzeba tego cukru? Pozdrawiam Magda
Witam , celowo nie podaje ilości cukru palmowego. Moim zdaniem kwestia słodzenia jest bardzo indywidualną sprawą. Cukier palmowy można zastąpić innym rodzajem cukru, miodem czy agawą. Proponuję spróbować ciasto, kiedy jeszcze jest surowe. W przypadku tortu proszę pamiętać, że czekolada i dżem dodatkowo dodają słodkości. Pozdrawiam Monika
UsuńFajny przepis, a jaka powinna być tortownica? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajny przepis, a jaka wielkość tortownicy?
OdpowiedzUsuńDziękuje :) moja miała 26 cm
Usuń