Kruidnoten
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- pół szklanki mąki gryczanej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła kokosowego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
- 4 łyżki mleka ryżowego
- miód/agawa
Do miski wsypałam mąki, proszek do pieczenia, kakao. Następnie dodałam masło kokosowe, olej, miód i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam. Na sam koniec dodałam mleko i wyrobiłam ciasto. Piekarnik rozgrzałam do temp. 160°C. Z ciasta uformowałam małe kuleczki i ułożyłam na papierze do pieczenia i włożyłam do piekarnika na 20 min.
Upieczone kruidnoten studzimy i wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika lub....od razu zjadamy:):):)
Moja wersja jest bardzo klasyczna, dostosowana do upodobań mojego synka. Do kruidnoten można dodać różne przyprawy, np: cynamon, kardamon, imbir czy goździki.
na początku myślałam, że to kotleciki :) muszę je koniecznie zrobić bo przy mojej nietolerancji większość smakołyków odpada :(
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, zdjęcie nie jest najlepsze:):) zapraszam do skorzystania z przepisów:)
UsuńPani Moniko, gdzie kupuje Pani masło kokosowe? Można je czymś zastąpić? :)
OdpowiedzUsuńMasło kokosowe kupuję w sklepach ekologicznych. Często można je zastąpić olejem, np. słonecznikowym. Niestety nie mam pewności jak to wyjdzie w przypadku kruidnoten. Pozdrawiam
Usuń