Zdrowie i szczęście

niedziela, 31 sierpnia 2014

Zupa pieczarkowa, bez glutenu, bez laktozy

Zupa pieczarkowa

Składniki:
  • 5 kurzych skrzydełek
  • 300 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • kawałek pora
  • 8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • koperek
  • natka pietruszki
  • liść laurowy
  • majeranek
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju lnianego
Do garnka włożyłam kurze skrzydełka, zagotowałam i odlałam wodę. Warzywa obrałam i pokroiłam w kostkę. Do garnka z mięsem nalałam świeżej wody i dodałam pokrojone ziemniaki, marchewkę, por oraz pietruszkę w korzeniu.
Cebulkę i pieczarki podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. 
Do zupy dodałam przyprawy, zioła, olej lniany oraz ocet jabłkowy. Kiedy mięsko i warzywa były miękkie, dodałam pieczarki z cebulką. Wszystkie składniki gotowałam jeszcze 10 min.



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię tą zupkę i często gotuję zwłaszcza jak zrobi się chłodniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, zdecydowanie rozgrzewa w chłodniejsze dni:):):)

      Usuń