Muffinki czekoladowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
- syrop z agawy
- 5 łyżek kakao
- dżem wiśniowy
Ciasto przelałam do foremek silikonowych, do środka dodałam dżem wiśniowy.
Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika, temp 180 °C.
Piekłam ok 40 min. Długość wypiekania zależy od piekarnika. Ciasto powinno się zarumienić, warto też sprawdzić środek za pomocą patyczka.
Z podanej ilości ciasta wyszło mi 12 muffinek.
co to za foremki ?
OdpowiedzUsuńMoje silikonowe foremki mają super kształty: biedronki, motylka i pszczółki. Dawno temu dostałam w prezencie. Można użyć normalnych foremek, z tym że jeśli nie są silikonowe to polecam użyć tzw. Papilotek do muffinek
UsuńAleż ma fantastyczne foremki, babeczki wyglądają niesamowicie uroczo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:):):)
UsuńCzy zamiast agawy mogę dać cukier, a zamiast oleju kokosowego olej słonecznikowy? Nie mam tych składników
OdpowiedzUsuńi czy zamiast mleka ryżowego może być np. kokosowe?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można dodać cukier zamiast agawy (proponuję również miód); Olej słonecznikowy spokojnie zastąpi olej kokosowy, a mleko kokosowe zastąpi mleko ryżowe. Pozdrawiam
UsuńNie udały mi się :( przyczepiły mi się do papierowych form na babeczki (nie miałam silikonowych) i były twarde jak kamienie.
OdpowiedzUsuńSzkoda, u mnie z muffinkami nigdy nie ma problemu. Ale zdecydowanie lepsze są silikonowe foremki. Proszę spróbować pominąć mąkę ziemniaczaną, zamienić ją na ryżową, kokosową lub gryczaną
UsuńMoje babeczki wyszły obrzydliwe! nie róbcie ich!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za szczery komentarz:) moje wyszły wspaniałe:) jak widać na zdjęciu, były tak pyszne, że zniknęły w kilka minut:) powodzenia w dalszych poczynaniach kulinarnych
UsuńIle ma być dżemu wiśniowego i kiedy go dodać?
OdpowiedzUsuńJuż doczytałam:)
OdpowiedzUsuńJak upiekę skomentuję:)pozdrawiam!
super :) czekam na dobre wieści :):) ps. w Silikonowych foremkach zawsze wychodza, nie mam doswiadczenia w pieczeniu w innych ale jesli to nie są silikonowe to polecam wysmarowac foremki np. olejem kokosowym Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń