Zdrowie i szczęście

czwartek, 24 lipca 2014

Tarta z malinami. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek

Tarta z malinami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/3 kubka wody
  • 2 kubki malin
  • pół szklanki ksylitolu + do posypania malin
Mąkę przesypałam do miski. Dodałam proszek do pieczenia, olej i ksylitol. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą łyżki. Na koniec dodałam wody. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dodać więcej wody. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dodać mąkę. Ciasto wymieszałam ręcznie. Ciasto na kruche nie powinno być zbyt rzadkie.
Tortownicę, 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i rozgrzałam piekarnik do temp.  180°C.
Malinki umyłam i wysuszyłam.
Przygotowane ciasto wyłożyłam do tortownicy, odkładając niewielką ilość ciasta na kruszonkę.
Ciasto nakłułam w kilku miejscach widelcem. Na ciasto wyłożyłam maliny, posypałam niewielką ilością ksylitolu (ten etap można pominąć). Na maliny pokruszyłam odłożone ciasto, robiąc tzw. kruszonkę.
Tortownicę wstawiłam do piekarnika na 40 min, do lekkiego zarumienia.










3 komentarze:

  1. Obłędnie wygląda, na pewno jest bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszący deser :) Wygląda pięknie i smakowicie. Na pewno na jednym kawałku by się nie skończyło :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń