Zdrowie i szczęście

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Leczo z cukinii po ukraińsku. Danie wegańskie

Leczo z cukinii po ukraińsku

Składniki:
  • 5 małych cukinii
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 ziemniaków
  • 150 ml sosu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę. Ziemniaki i marchewkę obrałam i również pokroiłam w kostkę. Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanym woku z dodatkiem oliwy podsmażyłam cebulę i czosnek. Następnie dołożyłam pozostałe warzywa, dodałam przyprawy, majeranek i ok 3/4 szklanki wody. Całość dusiłam pod przykryciem ok 50 min. Na sam koniec dodałam sos pomidorowy, wymieszałam i dusiłam jeszcze 5 minut.

Zależało mi na czasie i dlatego wrzuciłam wszystkie warzywa w tym samym czasie. Jeśli lubicie aby cukinia nie rozgotowała się za bardzo, należy ją oczywiście dodać kilka minut pozniej. Oryginalna wersja tego dania, które miałam okazję spróbować we Lwowie była podana ze śmietaną. Ciekawe połączenie, aczkolwiek nie dla każdego:)



2 komentarze:

  1. To już wiem co będzie u mnie w sobotę na obiad :P W wolnej chwili zapraszam na leczo do mnie - http://leczo.net.pl/

    OdpowiedzUsuń