Zdrowie i szczęście

poniedziałek, 24 lutego 2014

Ciasto bananowo-kakaowe, bezglutenowe, bez laktozy i bez jajek

Ciasto bananowo-kakaowe

Składniki:
  • 5 bananów
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka roślinnego (ja dałam ryżowe)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki agawy
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
Banany zmiksowałam za pomocą blendera na miazgę. Zmielone siemie lniane zalałam wrzątkiem, by utworzyło gluta. Do miski przełożyłam zmiksowane banany, mąki, proszek do pieczenia, siemie lniane, olej, mleko, miód, agawę i kakao. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. Przelałam do keksówki i piekłam ok 55 min w temp. 180°C. 
Jeśli ciasto jest zbyt gęsto, można dodać mleka, a jeśli zbyt rzadkie, należy dodać mąki.
Z przygotowanego ciasta dodatkowo wyrosły mi 3 piękne muffinki dla mojego szkraba:)

ps. Warto poczekać z wyjęciem ciasta z keksówki aż wystygnie, ja wyjęłam za szybko i delikatnie pękło.





2 komentarze: